NL EN

VOEDING

Voeding is de basis van een gezond lichaam. Dit geldt zowel voor mens als hond. Vanuit de oorsprong van de hond(achtigen) konden zij zelf hun kostje bij elkaar scharrelen bestaande uit een gevarieerde (naar gelang het seizoen wisselende) maaltijd. De hond at om te overleven, niet meer niet minder. Heden ten dage is dit gedrag niet wenselijk en is uw hond dus afhankelijk van wat zijn baas hem voorzet. Zoals de hond een uitstekend vermogen heeft om een selectie te maken wat goed of niet goed voor hem is, moet hij nu dus maar afwachten wat er in zijn voerbak verschijnt.

Vanuit onze kennel zijn we in het verleden tegen diverse gezondheidsproblemen aangelopen die -bij nader inzien- voedingsgerelateerd bleken te zijn. Dit deed onze nieuwsgierigheid verder opwekken, waarna we ons verder verdiept hebben in natuurlijke voeding in combinatie met natuurlijke supplementen. Wij zijn dik tevreden over het resultaat en de gezondheid van onze Ozzle’s en zijn ons hierdoor verder gaan verdiepen in wat voeding en supplementen kunnen betekenen voor een optimale gezondheid.
Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in Ozzles Dogfood – Natuurlijk Gezond Hondenvoer te Dronten. De producten die wij online via de webshop van Ozzles Dogfood of in onze fysieke winkel in Biddinghuizen aanbieden daar kunnen wij volledig achterstaan omdat wij deze zelf ook aan onze eigen honden geven of zouden willen geven.

Kijk voor meer informatie op de website van Ozzles Dogfood en mocht u meer informatie willen leest u dan ook ons informatie blog.

Vroeger en nu


Over voeding wordt veel geschreven. Vaak zie je door de bomen het bos niet meer.
Het is overduidelijk dat al onze honden afstammelingen zijn van wolven.
Wolven, als voorouders van onze huidige honden, leefden in het wild en waren afhankelijk van wat de omgeving hun te bieden had.
Het menu bestond destijds uit prooidieren, aas (dode dieren), vruchten, wortelstokken, uitwerpselen van planteneters etc.
Een goed ontwikkeld verteringssysteem (darmflora) was noodzakelijk om het voedsel te verteren, bovendien had hij het vermogen om te onderkennen welke stoffen eetbaar zijn en welke schadelijk zijn.

Heden te dage is er weinig meer over van dit voedingspatroon. Het voedsel wordt nu voor hem klaargemaakt en de hond kan niet zijn eigen voedsel uitkiezen.
Hierdoor is de kans aanwezig dat de hond -indien de voeding niet juist uitgebalanceerd is- een tekort of juist teveel van bepaalde stoffen binnen krijgt.
Heel vaak wordt het voer ook nog bewerkt omdat het oog (van de mens) ook wat wil. Bovendien worden er ook vaak nog allerlei geur, smaak en/of kleurstoffen toegevoegd, alsmede conserveringsmiddelen.
Men kan wel nagaan dat op deze manier het voer van de hond niet meer in de buurt komt van wat hij oorspronkelijk at, met alle gevolgen van dien voor de darmflora.
Een optimaal werkende darmflora zorgt juist voor voldoende weerstand, optimale spijsvertering en voedingsstoffen opname. Want alhoewel de (wilde) hond in de loop der tijd door selectie en fokken volledig gedomesticeerd is, is er aan zijn spijsverteringsmechanisme, de ‘binnenkant’ dus, weinig veranderd.


FILMPJE: De 10 voordelen van verse voeding!

De Keuringsdienst van Waarde (TV Programma) heeft onlangs een poging gedaan om bij producenten van droog- en blikvoer voor honden en katten te achterhalen wat nu toch de “VLEES EN DIERLIJKE BIJPRODUCTEN” zijn welke op de verpakking van de diverse honden- en kattenvoeren staan vermeld. Dit heeft geresulteerd in een programma wat de moeite waard is van het kijken en wat u wellicht aan het denken zet, als u uw liefste en trouwste viervoeter zo’n heerlijke maaltijd voorzet. KLIK HIER VOOR DE BETREFFENDE UITZENDING!

Ozzle’s ervaringen


Ook wij hebben de afgelopen jaren redelijk wat geëxperimenteerd met diverse brokken en kant-en-klaar vers vlees (KVV)
Sinds begin 2013 zijn wij volledig gestopt met brokken en volledig over gegaan op vers vlees. Wij zijn hier zeer tevreden over en zien het resultaat zichtbaar op allerlei vlakken terug in onze honden!

Wij werken met een voedingsschema gebaseerd op het gewicht, de leeftijd en de energiebehoefte van de hond.
Dit houdt in dat onze oudere honden relatief minder vers vlees per kilogram lichaamsgewicht krijgen dan de andere honden.
Wij vinden het zeer belangrijk dat onze honden ‘strak in het pak’ zitten, d.w.z. je mag de ribben voelen, maar niet zien. Ze moeten een duidelijke taille hebben. Overgewicht is bovendien op alle fronten erg slecht voor de gezondheid van de hond, dus dat kan men beter voorkomen


Zonder een goede darmflora, geen goede gezondheid!

Vers Vlees -KVV-


Een gezonde darmflora is een van de belangrijkste pijlers voor een goede gezondheid van de hond. Een goede darmflora bestaat uit verschillende bacterie kolonies die in de darmen aanwezig zijn. Deze zorgen ervoor dat het voedsel voldoende afgebroken wordt. Indien de darmflora niet goed functioneert kunnen problemen ontstaan in de vorm van diarree en andere darmproblemen. Een goede darmflora is dus van essentieel belang voor een gezonde & levenslustige hond. Om deze op te bouwen is het voeren van vuile groene pens aan te raden, aangezien deze veel natuurlijke probiotica bevat.
Het vers vlees mag nimmer verhit, gekookt of in de magnetron opgewarmd worden. Hiermee worden de aanwezige enzymen en bacteriën gedood die noodzakelijk zijn voor een gezonde darmflora.
De beste methode is om het vers vlees langzaam in de koelkast te ontdooien en op kamertemperatuur te geven aan uw hond.

Variatie en afwisseling is het toverwoord!


Wij geven diverse soorten en merken KVV, zoals Natudog, Farm Food, Tammenga, Hunters Home en Natuur & Dier. De soorten variëren van rund, pens, hart, kip, parelhoen, kalkoen, paard, geit, eend, konijn en wild. Ook geven wij regelmatig KVV vis zoals zalm, makreel, haring of wijting. Ook zijn onze honden dol op BARF zoals kippenekken, eendagskuikens, eendenekken, vuile groene pens, runderhart, hertenhart etc. etc. Ook onze pups krijgen dit al vanaf een week of 5. En dat gaat erin als zoete koek! Omdat elke vleessoort anders van samenstelling is wat betreft eiwitten, vetten, vitamines en mineralen is het juist goed om diverse soorten en merken af te wisselen. Bovendien is het voor de hond ook lekkerder om regelmatig een andere smaak voorgeschoteld te krijgen.

Wij voegen aan het KVV nog enkele natuurlijke voedingssupplementen toe, zoals de essentiële vetzuren omega 3-6-9 in de vorm van zalmolie of plantaardige oliën (hennep-lijnzaad-soya) alsmede gezonde en smakelijke bronnen van vitamines en mineralen zoals
bijvoorbeeld zeewier, lijnzaad en een dagelijkse puree van verse groenten, fruit en verse kruiden. Deze leveren veel voedingsvezels welke voor een optimale ontlasting zorgen en een goede darmwerking. Ook regelmatig een rauw kippenei gaat met schaal en al door het eten. De biologische waarde van een kippenei is bijzonder hoog.
Aangezien vers vlees heel goed verteerd wordt door het actief werkend maagzuur is de ontlasting van de hond echt minimaal in vergelijking tot droogvoer brokken die er door het hoge percentage granen weer als onverteerde stinkende en grote hopen uitkomen.
Bovendien is de ontlasting van vers voer altijd compact, stevig, niet stinkend en bovenal weinig in hoeveelheid.

Onze teefjes die drachtig worden krijgen ook in het aanlooptraject volgens een strikt schema diverse kruiden en natuurlijke voedingssupplementen. Hierdoor zorgen we voor een optimale gezondheid van de moeder en haar kroost en een probleemloze natuurlijke bevalling.
Onze pups worden al afgespeend vanaf 3 weken met uitsluitend vers vlees. Dit zorgt voor een evenwichtige groei en draagt tegelijk bij aan een optimale darmflora, welke weerstandsverhogend werkt. Deze weerstand is echt zeer belangrijk voor de pups omdat ze zonder
weerstand geboren worden en deze volledig moeten gaan opbouwen.

BELANGRIJK!

Zorg dagelijks voor voldoende schoon vers water. In stilstaand water op kamertemperatuur kunnen zich ook allerlei processen voordoen, die de kwaliteit van het water niet ten goede komen. Ook het telkens schoonmaken van de etensbak na elke maaltijd is belangrijk, want ondanks dat de bak ‘schoongelikt’ lijkt, is het natuurlijk een bron van bacteriële besmetting die op het oog niet zichtbaar is. U eet toch ook elke keer van een schoon bord?

Alles over de 7 VOEDINGSELEMENTEN

Droogvoer -Brokken-


Onze honden lusten uiteraard ook wel brokken,maar mochten ze deze bij uitzondering al krijgen dan voeren we uitsluitend hoogwaardige geperste brokken, op basis van een zo natuurlijk mogelijke samenstelling, bij voorkeur zonder granen.

Geëxtrudeerde en geperste hondenbrokken

Er is veel verschil tussen verschillende hondenbrokmerken. Dat de ingrediënten verschillen weten veel mensen wel, maar wist je dat er ook drie verschillende bereidingswijzen zijn?
Over het algemeen zijn brokken geëxpandeerd, geëxtrudeerd of geperst. Het ene bereidingsproces is niet perse beter dan het andere. Iedere hond is anders, en welk hondenbroktype het beste is hangt van je hond af.
Wel wordt er aangeraden om niet verschillend verwerkte brokken te mengen. Brokken met verschillende bereidingsprocessen worden op verschillende manier door de hondenmaag verteerd. Mengen kan hierdoor tot last van de maag leiden.

Geëxtrudeerde brokken

Geëxtrudeerd brok wordt op hoge temperatuur verhit, in ieder geval boven de honderd graden Celsius. De ingrediënten zetten uit waardoor een krokant brok ontstaat. Dit type brok stimuleert kauwen. In de maag zuigen deze brokken zich vol.

Geperste brokken

Geperst brok wordt op een veel lagere temperatuur verhit, in ieder geval onder de vijfenzeventig graden Celsius. Zoals de naam al zegt worden ze samen geperst waardoor het volume af neemt.
Vaak hebben deze brokken een groter percentage aan koolhydraten zoals granen. In de maag zinken de brokken en vallen ze uit elkaar.

Geëxpandeerde brokken

Geëxpandeerd brok ligt qua eigenschappen tussen geëxtrudeerd en geperst brok. Het is zwaarder dan geëxtrudeerd brok maar lichter dan geperste brok, etc.

Voordelen en nadelen van de brokken

Wat zijn nu de voor- en nadelen van ieder type brok. Vroeger was extruderen nodig om de verteerbaarheid van de koolhydraten, de granen, te verhogen.
Tegenwoordig worden granen vooraf bewerkt ‘ontsloten’ en maakt het dus niet uit. Een nadeel van de hoge temperatuur die bij extruderen gebruikt wordt is dat vetten bij verhitting boven de honderd graden kraken.
Hierdoor kan de stofwisseling van je hond nadelig beïnvloed worden. Een ander nadeel is dat deze brokken in de maag gaan drijven en niet zo snel uit elkaar vallen. Dit kan de kans op maagtorsie verhogen. Farmfood heeft een filmpje gemaakt waarin ze het testje laten zien.

Als je nieuwsgierig bent naar je eigen brok kun je het makkelijk na doen. Aan de andere kant bevat geperst brok over het algemeen meer koolhydraten en minder vlees dan de andere types. Dit is voor honden dus moeilijker om te verteren.
Daarnaast is het aantal calorieën per gram het zelfde, maar weegt geperst brok meer. Hierdoor mag je hond er minder van eten. Dit betekent minder ontlasting, maar ook een minder vol gevoel. Vooral voor honden die toch al makkelijk dik worden is dit lastig.
Het is vooral belangrijk om goed naar je hond te kijken. Glimt zijn vacht? Heeft hij geen last van bijvoorbeeld oorontstekingen, jeuk of stank uit de bek? Is de ontlasting mooi stevig? Dan doet hij het waarschijnlijk heel goed op de brokken die je hem nu geeft.
Als hij echter kwaaltjes heeft waar de oorzaak niet van te achterhalen is kan het goed zijn om andere brokken te proberen.

Brokken combineren met KVV

Geef je KVV aan je hond, en combineer je dit met hondenbrokken? Dan wordt veelal brokken dat uit elkaar valt (geperst en sommige soorten geëxpandeerde brokken) aangeraden, omdat de manier van verteren vergelijkbaar is.

Dit filmpje geeft heel goed het verschil weer tussen de werking van de 2 verschillende brokken.

Snacks & beloning


Uiteraard krijgen onze honden ook dagelijks een lekkere gezonde snack tussendoor. Dit zijn echter altijd natuurgedroogde snacks van hoogwaardige kwaliteit.
Hierbij valt te denken aan bullepezen, runderoren, pensstaafjes, slokdarm, runder/lamslong, kalfs/lamspoten, kippenekken, kippeklauwen, schapevetblokken etc. Sinds enige tijd geven wij ook BARF snacks, dus rauwe vlees, zoals lamsschijven, kippenekken, bosduifkarkassen etc. Dit vinden ze helemaal geweldig en dat maakt het dagelijkse voedingsfeest nog groter voor de Ozzles!